Bordeaux Court
Fresnaye, Cape Town, South Africa
  • LOCATION| Fresnaye, Cape Town, , South Africa
  • PROJECT VALUE| R1 200 000

The brief was for an open-plan easy-flow apartment for entertaining large numbers of guests around the dinner table,”.

The art deco layout’s generous passageways led to a maze of separate rooms. To create space and flow, we removed key walls and replaced them with I-beams to gain the passage space.

“In order to avoid the I-beams still ‘defining’ the spaces, we dropped the ceiling to just under the beams and instead used varying ceiling heights to delineate the new spaces. The dining room now caters for 10 people with a large, social kitchen island,” explains Bryce. “In opening up the walls and removing the pre-defined barriers, the kitchen tucked away in the back corner now becomes a light-filled, connected space with a surprise sea view when standing behind the hob.”

In the master bedroom, we moved the en-suite, which had been retrofitted into the enclosed balcony causing the bedroom to be dark and disconnected from the sea view, to the back of the bedroom. A custom oak screen by Barq features louvres that allow light in while maintaining privacy. The bedroom now enjoys sea views and a lot more natural light.

This project featured in the following publications:
2018
Visi
BEFORE AND AFTER: RENOVATED FRESNAYE APARTMENT
2019
House and Leisure
Renovation: Before & After Room #2 Bathroom Dean Macpherson