Ezulwini Referral Hospital
Ezulwini, the Kingdom of Eswatini (formerly Swaziland)
  • LOCATION| , Ezulwini, , Kingdom of Eswatini
  • PROJECT VALUE| R 300 000 000, 00

The Brief from the client was to establish a feasible healthcare facility that confirmed to the current market and to the market study presented by the client and their funders. The hospital ended up being a phased facility starting with 87 beds; mixed accordingly into AICU, NICU, Medical, surgical, wellness and maternity beds. The hospital includes 3 theatres, a full radiology department; an emergency department, a Pathology department as well as a set of Doctor Consulting suites. The hospital will be the first established private facility in the Kingdom of Eswatini that offers the majority of the services. The aim of the project was to introduce a private healthcare offering to the Kingdom locally, so that patients wouldn’t have to be refereed cross-border at extra costs.

The Project moved at a significant pace; which meant that we had to allocate the most appropriate resources to the project.  The client gave us carte blanche in terms of the design aesthetic; and paired with the local material and specialist limitations- we were posed with quite an interesting and exciting challenge to prepare a product that spoke of a local design language, yet expressed itself in the modern age. The project really stretched our knowledge base; and to our luck- we had assistance from local consultants who were able to guide us and partner with us on the journey.

In the Kingdom of Eswatini; clay bricks aren’t as common as here in RSA so we were encouraged to engage the local process which involved a concrete-type-block. This in itself limited our design parameters and we had to adhere to the modular capabilities of the block.

The slope of the site was also a significant design parameter that organized and framed our proposal; the site sloped about 19meters from top to bottom, and this is easily recognizable in the fact that we were offered the opportunity to incorporate an entire basement level under the main ground floor.

The brief was executed thoroughly and with care by our in-house clinical designers; giving ease to the executing of the rest of the project. Because of the nature of a healthcare project; and the fact that this is a cross-border project; we have had to allocate full time resources to the project to ensure that we maintain the pace and protect the client’s timeline. The client also preferred to use a FIDIC contract; which encourages coordination and scope to be finitely tied in before the works commence on site. An although this entails a tremendous amount of work in the initial stages, it does save us time in the long run.